DIY kenkäloota vanerista / DIY shoebox from plywoodMää en nyt muista, mistä sain idean tähän kenkälootaan, mutta se idea tuli jo ensimmäisellä käynnillä tässä talossa ja nyt se on valmis. Jei!

Tämä rakentui sillä lailla, että minä piirsin ideani paperille ja mies teki. Korostetaan nyt että mies ei ole puuseppä eikä mikään muukaan käsityöalan tyyppi, mutta sitäkin uutterampi kokeilemaan.

Nyt jälkikäteen ajateltuna aika monta juttua olisi pitänyt tehdä toisin (se telkkarin remonttireiska tarvis varmaan aimo läjän rauhoittavia tämän nähdessään), mutta tämä on kuitenkin tosi herttanen ja toimiva kapistus, ja kerrassaan hyödyllinen isolle perheelle. Voisinpa väittää että kaikkien paitsi talon isännän (jolla on kenkäfiksaatio ja miljardi paria kenkiä) kaikki kenkulit mahtuu jokaisen omaan laatikkoon. Tilaa siis säästyy ja kaikki on tuossa eteisessä käden ulottuvilla. Turha siis mukuloidenkaan väittää että kenkää olis hukassa aamukiireissä..


Laatikkoja on viisi, yksi jokaiselle perheenjäsenelle. Runko rakennettiin halvimmasta puutavarasta, ja siinäpä tuli moka kun säästettiin väärässä kohtaa; puu on vähän kieroa ja vinkurallaan osin, ja sekös aiheutti ongelmia vanerivaiheessa. Sympaattisen erikokoisia rakoja on kansien välillä näkösällä, jos oikein tarkkaan tiirailee. Kertopuuhun olisi siis pitänyt satsata, vaan kun pienellä budjetilla tehdään niin sitten pitää tehdä vaikeimman kautta, heh. Ärräpäitä sai aikaan myös vanhan talon vinot seinät!


Tätäkin pakerrettiin siis vähällä rahalla, vaan vanerihan ei mitään halpaa ole. Koivuvaneria edullisempaa on havuvaneri, mutta me haluttiin tätä kauniimpaa koivuista. Vaneripalat tilattiin Oulun Laatuvanerista valmiiksi mittoihin leikattuina, ja niille jäi hintaa 120 euroa.
Esivalmisteluina jokainen palanen lakattiin huolellisesti kahteen kertaan matalla kalustelakalla.


Vaneripaloja tuli siis yhteensä 15; viisi soiroa, viisi kantta ja viisi palaa sivulle. Kannet kiinnitettiin soiroihin pianosaranoilla (noin 3 euroa kappale, Bauhausista).
Alunperin olisin halunnut sivupalan yhtenäisenä, mutta koska laatikolla on pituutta yli 3 metriä, ei niin isoa vaneripalaa ollut saatavilla.
Sivuseinät ja laatikostojen lattiat ovat kovalevyä, jota saatiin satsi ilmaiseksi tuttavalta. Tätä hankittaneen kyllä lisää jotta saadaan seinän puolellekin suojaa; tarkoituksena ei kuitenkaan ole nakella märkiä tai kuraisia kenkiä tuonne, mutta käytännössä niin varmaan kuitenkin käy.

Ja lopuksi sitten leikkelin lempparivyöni (kutistunut kesän aikana kaapissa omituisesti) ja niistä tehdyt silmukat ruuvattiin kansilevyyn kiinni. Onneksi kekkasin tuon vyöhomman, koska mulla tuli kansien kanssa mittavirhe - alunperin kaavailin kantta tulevaksi noin sentin yli rungon, jotta vetimiä ei tarvittaisi. Vaan hyvä se on noinkin!

Mitä siis tarvitset tällaisen tekoon?

-Kertopuuta tarvittava määrä runkoa varten
-Vaneria, me käytimme 12 mm paksua koivuvaneria
-Kalustelakkaa/vahaa tai muuta suoja-ainetta vanerille
-Kovalevyä väliseiniä ja lattiaa varten (lattiaan käynee myös mittaan leikattu kuramatto)
-Kulmarautoja tsiljoona
-Pianosaranoita
-Suorat seinät, hyvä logiikkapää ja helkkaristi hermoja.

Täältä voit vielä tsekata, miltä runko näytti rakennusvaiheessa.
35 kommenttia

 1. Mainiolta näyttää! Vetimet ja kaikki. Nyt vaan odotellaan löytääkö kengät tiensä sinne :) Anteeksi henkilökohtaisiin kokemuksiini perustuva peruspessimistisyyteni ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hahhaa :D saat anteeksi, mä ihan yhtä lailla epäilen itsekin. ;)

   Poista
  2. Mää uskon sun lapsiin! Ostin viime talvena eteiseen lipaston sillä ajatuksella, että EHKÄ ensimmäistä kertaa IKINÄ pipot ja hanskat olis siellä missä pitäis olla, kun kaikille on nimetty oma laatikkonsa. Tyypit oli niin innoissaan ja laatikko oli niin helppo vaan vetäistä auki ja heittää kamat sisään, että ei tarvinnut montaakaan kertaa huomauttaa ympäriinsä lojuvista kamppeista. Pitivät suorastaan kunnia-asiana saada pitää OMIA tavaroitan OMASSA laatikossaan. Joten kyllä mää uskon sunkin lapsiin! Tää on nyt ihan susta kiinni, että miten hyvän myyntipuheen saat pidettyä. ;D

   Poista
 2. Kiitos tästä! :)

  VastaaPoista
 3. Tosi hyvä idea ja hieno toteutus. Hieman modifioituna sopisi meille kodinhoitotilan pyykkisäilytykseen ja penkiksi, kun ei siihen valmiita kalusteita ole saatavissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitosta! ja tosiaan, tää on hyvä vaihtoehto tilaan jonne ei valmista meinaa löytyä. Ei muuta kuin vanerikauppaan sitten! :)

   Poista
 4. No, wuhuu! Hatunnosto aina kun joku itse tekee jotain. Hienolta näyttää, eikä kukaan mitään irvistelyjä huomaa. Mahtavasti säilytystilaa tuossa onkin. Ihmeellisiä muuten nuo kutistuneet vyöt ja vaatteet, täältäkin niitä löytyy ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos kovasti Tuija! Minen tiiä mikä mysteeri noihin kutistuviin vaatteisiin ja vöihin on tullu, varmaankin jokin agressiivisesti leviävä loinen. :P

   Poista
 5. Onpa mahtava! Ja kun jokaisella on oma loota, ei tule riitaa eikä sekaannusta. Todella kaunis lopputulos noine nahkaisine vetimineen. Jes!

  VastaaPoista
 6. Tosi mahtava! Meillä nykyisessä eteisessä lainehtiva kenkämeri on yksi suurimmista syistä rakentaa toinen talo. En kuvittele että kasat katoaisivat sielläkään, mutta niille on suunniteltu sellainen paikka jota minun ei ole pakko koko ajan katsella :-D Mutta jos tekisi vielä tälläiset laatikot, niin olisi ainakin joku paikka johon ne voisi siivousraivossa paiskoa. Joo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo! Paiskominen on helppoa kun aukaisee kaikki kannet yhtäaikaa ja alkaa nakkelemaan. Rentouttavaa! :P

   Poista
 7. Aivan upea! Kaunis ja käytännöllinen. Siis IHANA <3

  Hyvää yhteistyötä ootte tehneet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos Laura. :) Me ollaan tosiaan ihan hyvä tiimi, vaikka mä en aina ymmärrä miten tuo puoliso ei muka osaa lukea mun ajatuksia. Ihme tyyppi...:P

   Poista
 8. Nerokas idea ja tosi makee toteutus!! Wautsi! :)

  VastaaPoista
 9. Käytännöllistä ja vielä kaunistakin - TYKKÄÄN!!!

  VastaaPoista
 10. Vanerilovee <3 Ihan mahtava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. vaneri on niin kaunista.

   Poista
 11. Vautsi! Musta nuo nahkaiset vetimet kruunaa koko konaisuuden ja vaneri on tosi kaunis matsku! Ei haittaa jos on vähän käyrä. Meidän äitikin aina sanoo, että kädenjälki saa näkyä. Vaikka tuskin tuo vanerin kierous johtuu kädenjäljestä :) On tainnu nuo helteet jotenkin kutistaa vaatteita ja vöitä, koska mulle on käynyt ihan sama juttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa mieltä, itse tehdyn pitääkin näyttää itse tehdyltä. :)
   Ja sitä vaatteita kutistavaa virusta on tosiaan liikkeellä, hmmm....

   Poista
 12. Vau! Ihan mahtava. Jos en sisälle saa tällaista niin sitten ulkosaunaan puille. Kiitos kun jaoit tämän kanssamme! 😊

  VastaaPoista
 13. Tosi ihana! Olemme itekin rakentamassa vanerista kamaa kuistille :) Nyt kuitenkin aivan sivupoluilta kyssäri: mistä olette hankkineet tuon eka kuvassa hyllyllä olevan muovisen säilyttimen? Tarvitsen justiinsa tuollaista, ja kysymällähän tämä selviää! Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Tiina! Hitsi, tuo on muutama vuosi sitten Ikealta ostettu ja menivät penteleet poistamaan sen valikoimista. :( Olen kaivannut noita lisää mutta ei niitä ole näkynyt edes kirppiksillä, pahus. Toivottavasti bongaat jostain!

   Poista
 14. It looks really nice. Just a quick question: did you glue the plywood onto the construction? I cant see any nails or screw holes!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks Mona! We didn`t use glue with this, the plywood is attached by screwing from the inside, trough the base wood with big screws. Just measure the thickness of the wood and the plywood so the screws wont pop thru on the outside. Sorry I´m not that good with english terms, hope this was helpful?

   Poista

kiitos jäljestäsi!