think of your own ideasMusta Ovi haastoi minut kirjoittamaan vähän tulevista sisustustrendeistä; alunperin haaste on lähtöisin Modernisti Kodikkaalta.
Vaikka seuraankin paljon sisustusmaailmaa ja ainakin toivon olevani "ajan hermolla", en taida lähteä nimeämään tulevia trendejä; muut tekevät sen paljon minua paremmin. Mutta tämä aihe itsessään on tosi mielenkiintoinen ja ajattelin omia ajatuksiani siitä vähän teillekin avata.

Olette varmasti huomanneet, ettei hajottamon kuvissa vilise trendikkäitä kynttilänjalkoja, lehtitelineitä tai sohvapöytiä. Varmasti suurin syy siihen on se, että meillä on sisustamiseen todella pieni budjetti jossa ei ole tilaa kalliille designesineille tai vauhdikkaasti vaihtuville hittituotteille. Ja se on minusta hyväkin, on pakko käyttää luovuutta, tuunata olemassaolevaa ja etsiä korvaavia, kauniita juttuja kierrätyskeskuksista ja roskalavoilta. Tai äitimuorin varastokopista.
Entä jos minulla olisi käytettävissä enemmän rahaa? Silloin satsaisin designiin, totta kai (tästä voisin tehdä ihan oman postauksensa). Mutta en usko, että silloinkaan hankkisin samaa mitä muilla. Aina pitää olla vähän vastarannankiiski.
Ja aina on se eettinen puoli mielessä myös, eli tarvitsenko todella tätä?Toki välillä sorrun trendeihin, ja edellisessä kodissa kokeilin muunmuassa pastellisävyjä. Niiden keskellä tuli verkkarimuijalle vähän neitimäinen fiilis. Omaa tyyliä en halua nimetä, eikä sitä olekaan, mutta liian siloiteltu ja nätti ei taida olla minun juttuni.
Ja löytyyhän meiltäkin se eräs pahamaineinen paperikassi ja pari valokuvaprinttiä, jotka löytyvät nyt joka toisen lattialta ja seinältä. Sekä kuparinsävyinen valaisinpari.
Joskus sattuu myös onnekkaita vahinkoja, niin kuin tuo meidän makuuhuoneen seinän väri - en tiennyt lainkaan sen olevan nyt niin trendikäs sävy kun sitä seinäämme sudin.

Jo pitkään on ollut vallalla lattioiden valkaisu, ja myönnän että on minullakin käynyt moneen kertaan mielessä miltä kotimme näyttäisi, jos lattia ja seinät olisivat vitivalkoisia. Se olisi niin ihanan trendikkään tanskalaista.
Mutta haluan silti uhmakkaasti pitää kasikytlukulaisen mosaiikkiparkettini ja näyttää muillekin, ettei laatulattiaa tarvitse maalata jotta koti olisi kaunis - ja ehkä jopa trendikäs jonain päivänä.Huomaan kyllä itsessäni sen, että yhä vähemmän jaksan innostua vallalla olevista sisustustrendeistä, kuin vielä esimerkiksi kolme vuotta sitten.
Sisustaminen on mielestäni kehittymisprosessi, jossa ensin seurataan muita ja lopulta löydetään se oma tie. Minä toivon olevani ainakin menossa sinne tienhaaraan jo.

Toivoisin meille suomalaisille sisustajille enemmän omaperäisyyttä ja uskallusta kokeilla omia juttuja. Itse tykkään vähän vinksallaan olevista kodeista, sellaisista, jotka eivät noudata mitään tiettyä tyylisuuntaa orjallisesti vaan ovat omalla tavallaan boheemeja; oli kyse sitten teollisuusloftista tai mummonmökistä. Haluan myöskin oman kotini olevan sellainen.Olen miettinyt paljon, millainen kotini olisi jos sisustusblogeja ei olisi. Jos sisustusblogeja ei olisi, olisinko koskaan löytänyt näin palavaa intoa sisustamiseen? En välttämättä - onneksi siis on.

Taisi mennä vähän ohi aiheen jo, mutta kertokaapa tekin lukijat omia ajatuksianne!


Kuvat inspiraatiokansioistani Pinterestissä; lähteet: 1 / 2 / 3 / 427 kommenttia

 1. Kirjoittamasi teksti voisi olla munkin kynästä. Meilläkin sisustetaan pienellä budjetilla ja iso osa sisustusjutuista on kirppiksiltä tai romuista tuunattuja. On kiva, kun oma persoona näkyy sisustuksessa, eikä sisustus ole vaan kopioitu lehtien sivuilta. Juuri siksi tykkään lukea sun blogia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta! Persoonallisten kotien kuvia on aina inspiroiva katsella.

   Poista
 2. Ihanaa, kun tartuit tähän :) Ajatuksiasi on erittäin mielenkiintoista lukea ja pystyn allekirjoittamaan monta kohtaa tekstissäsi. Meillä väliaikaisen kodin kantavana teemana oli "designia" minibudjetilla. Tästä hyvänä esimerkkinä ruokapöytämme. Vaikkei se ehkä mitään designia olekaan, on se ilahduttanut olemassaolollaan ihmisiä aina Australiaan asti :) Sama teema jatkuu nykyisessä kodissamme! Voisin jaaritella asiasta loputtomiin. Kiitos siis vielä ajatuksia herättävästä tekstistäsi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ihanaa, niin minäkin voisin jaaritella! :) kiitos itsellesi haasteesta ja inspiroivasta blogistasi!

   Poista
 3. Anonyymi9/02/2014

  Juuri näin! Tämän vuoksi Hajottamo on mun yksi lempiblogeista. Mikään ei ole tylsempää kuin lukea samoista designtuotteista, printeistä, kuoseista ja väreistä (tai värittömyydestä) joka ikisestä sisustusblogista. Terveisin toinen pikkuinen vastarannan kiiski ;D

  VastaaPoista
 4. tätä arvostan et ei koko ajan olla ostelemassa kallista designia.. vaikka itselläniki on vuosien kuluessa jonkin verran hankittua designia(myös vintage) niin vuodessa ei todellakaan oo vara ostella montaa design juttua.. tää on hyvä blogi just siks ettei koko ajan esitellä jotai uusia kalliita hankintoja..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin arvostan designia ja muotoilua todella paljon. Omat Domukseni ovat mun kallein aarre! Noita arvokkaampia huonekaluja ja esineitä kun harvoin hankkii/löytää, niitä arvostaakin ihan eri tavalla. :)

   Poista
 5. Kiteytit tekstissäsi aika hyvin allekirjoittaneenkin sisustusfilosofian. Tykkään kanssa, että koti on kerroksellinen ja ideaalitilanne olisi se, että elämä näkyisi kotona. Huonekalut olisi kulkeneet matkassa jo pitkään jne. Ehkä elämä näkyy kodissamme tällä hetkellä muunlaisissa asioissa kuin noissa huonekalujen kerroksellisuudessa, mutta elämää täällä todellakin on.
  Tykkään ns. stailatuista jutuista, mutta loppujen lopuksi taidan kuitenkin eniten pitää sellaisista "oikeista kodeista" joissa Sinin tiskiharja roikkuu tiskipöydän yläpuolella ja lastenhuoneen lattialla seilaa pehmolelu.
  Mä olen pyrkinyt uudessa (pari vuotta asutussa, liki sata vuotta vanhassa) kodissamme siihen, että tänne ei raahattaisi mitään väliaikaista tai ihankivaa. Näin uskon, että kodista rakentuu samalla myös kerroksellinen ja asujansa näköinen, kun koko kalustusta ei ole hankittu maanantaisella Ikea-reissulla, vaikka ei Ikeassa mitään vikaa olekaan!

  Luulen kyllä, että kaikkein tärkeintä on, että pitää itse kodistaan. Oikeastaan silloin on ihan sama millaisessa paikassa ja millaisten tavaroiden ympäröimänä asuu, jos vaan pitää siitä, mitä ympärillä on. Se huokuu myös muille, vieraille tai netistä kuvia katseleville.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä sen sanoit! Allekirjoitan joka sanan.

   Poista
 6. Tykkään katsella muiden designkoteja, mutta omani on enemmän kuitenkin sellainen kuvaamasi boheemi mummola. En tiedä miten ihmisellä voi olla kaksi keskenään niin erilaista sisustusmakua yhtäaikaa? Nyt, kun pääsen laittamaan uuden talon taas alusta asti, luulen että halusin tai en, tulee sisustusblogien minulle "aivopesemä" tyyli näkymään enemmän? Mutta en pidä sitä huonona asiana, niinkuin sanoit, sisustusmakukin muuttuu ja kehittyy. En kuitenkaan koko sisustusta kaikkine tavaroineen ole uusimassa, eihän sellaiseen olisi rahaa eikä kyllä haluakaan, niin toki jotakin nykyisestä tyylistä jää väkisinkin jäljelle. Eli siitä tulee vain sellainen 2.0 versio. Mutta vaaleat lattia kyllä, siinä tunnustan että minut on saatu vakuutettua niiden kauneudesta :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta tuohan on just ihanaa, kun taloa rakentaessa saa sen blankon pohjan rakentaa juuri sen omannäköisen sisustuksen. Meidän nykyisessä kodissa talon ikä ja olemassaolevat elementit sanelee aika paljon sen, mikä tänne sopii ja mikä ei. Jos nyt alkaisimme rakentamaan, saattaisi lopputulos olla meillä hyvinkin moderni! Ja siellä hyvinkin saattaisi myös olla ne vitivalkoiset lattiat. ;)

   Poista
 7. Näin on, toivoisin samaa suomalaisille kuin sinä, rohkeutta toteuttaa omia eriskummallisiakin visioita sisustuksen parissa, eikä niin pysytellä sisustuslehtien "ohjeissa". Välillä huomaan tosin tekeväni jonkun trendikiemuran joka ei sitten ollutkaan niin minua, silloin muistaa että pitää vähän aikaa olla selailematta blogeja ja lehtiä, jotta palautuu taas omalle uomilleen..:D ps. ihana tuo viimeinen kuva, ja etenkin toi syöttötuoli!!! Rakkautta ensisilmäyksellä! ...ja teidän lattiat on ihanat <3

  VastaaPoista
 8. Hyvä aihe!! Minä en ikinä, siis ikinä tee tietoisia trendivalintoja siksi, että ne olis just sillä hetkellä trendikkäitä. Sisustan sydämellä ja hankin sellaisia asioita ympärilleni, joista minulle tulee hyvä mieli ja joiden näen sopivan meidän tyyliin. Mutta kuten sanoit, jos seuraa blogeja, instaa ja pyörii vielä pinterestissäkin, niin eipä sitä voi välttyä imemästä itseensä senhetkisiä vaikutteita. Tarkoittaako se kuitenkaan sitä, että täytyy lähteä jokaisen vinksahdukseen mukaan? Ei minusta. Karsastan yli kaiken sellaista "kylmää sisustamista", jossa hankitaan järjestelmällisesti samat kamat kuin kaverilla tai suositulla bloggaajalla, ja jossa tavarat vaihtuu sen mukaan mikä kulloinkin on trendikästä. Myönnän toki itsekin haksahtavani joskus jonkin tavaran kohdalla, mutta silloinkin yritän pitää kiinni siitä omasta jutustani, nähdä sen asian osana meidän sisustuskokonaisuutta, joka on kai jotain epämääräistä mummolamaisen ja modernin välillä..!? Pääasia musta tässä touhussa on se, että pidetään hauskaa, ei oteta sisustamista liian vakavasti. Kivaahan sen olla pitäisi! :)

  Ps. En minäkään tienny, että petroolit ja vihertävänsiniset maalit olisi tuleva (vai jo oleva?) hittijuttu! Tuolla on ollut pari värilastua pyörityksessä ja trendikästä tai ei, toinen niistä päätyy meidän tulevaan proggikseen... Sydämellä mennään ja sydän sanoo, että se on hyvä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, sydämellä pitää mennä! Ja pieni pilke silmäkulmassa, se ainakin minua viehättää kaikkein eniten. :)
   Ja tosiaan, imemme paljon vaikutteita muilta bloggaajilta; pitäisi vain aina muistaa laittaa mukaan se oma twisti.

   Poista
 9. Mainiosti kirjoitettu! Kun ympäröi kotinsa itselle merkityksellisillä asioilla, ei tarvitse koko ajan vaihtaa ja ostaa uutta. Mutta kyllä sitä väkisinkin huomaa välillä innostuvansa uusista jutuista trendien mukana :)

  Onko teidän suunnitelmat seinien suhteen edistynyt? Yhtäkkiä tuli mieleen, että esim. petroolin sävy saa männystä parhaat puolet esiin. Näen vain sieluni silmissä, miten saat talosta sen alkuperäisen arkkitehtuurin kukoistamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta!
   Seinät maalataan vain, parin viikon sisään aloitamme olohuoneen seinistä. Ja kiitos :)

   Poista
 10. Viimeinen trendi johon tartuin, taisi olla neonvärit pari vuotta sitten. Niitä ostin muutaman vaatekappaleen verran komeroon. Sormikkaat osoittautui hyväksi hankinnaksi (sormia ei palellut), mutta muuten ne alkoi lähes saman tien tuntumaan päälleliimatuilta.

  Kodin suhteen en tykkää ajatella sisustamista trendien kautta. Tottakai on luonnollista, että jostain ne vaikutteet hiipii sisälle taloon, mutta vastaan otetaan kuitenkin vaan ne, joista oikeasti tykätään. Mulle tulee fyysisesti levoton olo, jos omassa pesässä on jotain mikä ei ole meitä.

  Mulle on aivan sama onko joku kodin esine muiden mielestä täysin väärä tai onko se just se sama juttu kuin kaikilla muillakin. Jos tykkään, se voi tulla meille. Kaikkea kivaa ei silti tarvitse hankkia. En enää blogissa hirveästi edes julkaise sisustuskuvia. Homma on mennyt niin ammattimaiseksi ja pitkälle stailatuksi, että omaa kämppää tuntuu hassulta esitellä kun sinne ei päivity ne trendit eikä ilmesty designia tai edes selontekoja siitä mitä nyt _pitäisi_ hankkia.

  Ja vielä, kyllä mä antaisin aika suuren kunnian muiden ideoille, mullakin on Pinterestissä kansiot täynnä ihmisten ihania ideoita joita ehkä hyödynnän, ehkä en.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kirjoititpa juuri sen, mitä minäkin tahdoin sanoa.

   Ja kyllä, suuri kunnia idearikkaille ja ihanille persoonille, jotka jakavat luovuuttaan meille muille kuviensa kautta!

   Poista
 11. Hyvin laitoit nippuun taas kerran Heidi. Niin samoilla linjoilla ollaan. Köyhyys ruokkii mielikuvitusta ;)

  VastaaPoista
 12. Aamen, tuo "vähän vinksallaan" on aika hyvä kuvaus kyllä niistä kiinnostavimmista kodeista

  VastaaPoista
 13. Jep, köyhä täälläkin x) Mut tosi kivoja kuvia olit tuohon kerännyt ja mielenkiinnolla seurailen miten sisustus uudessa kämpässänne etenee =)

  VastaaPoista
 14. Oon tän viikkoa miettinyt, miten kuvailisin meidän kotia ja tuo vähän vinksallaan taitaa olla osuvin kuvaus :D on sinistä makkaria, vihreää seinää olkkarissa, ruskeaa eteistä, eleetöntä keittiötä, kirpparilöytöjä, käytettyä Artekia, budjettikamaa ja perintökalleuksia iloisena sekamelskana. Tuntuu että punainen lanka puuttuu mut haittaakse? Blogitavaroita meiltä ei tietääkseni löydy ja nykyään tykkään lukea sellaisia blogeja, jotka kulkevat omia polkujaan ja joissa ei esiinny niitä samoja tarjotinpöytiä, raitamattoja, stringejä tai kuusityynyjä. Odotan innolla teidän remontin etenemistä, talonne vaikuttaa huikealta! :)

  VastaaPoista

kiitos jäljestäsi!