Vinkkejä laattaostoksilleMä olen ollut työharjoittelemassa Oulun Sisustajilla nyt kaksi kuukautta, viimeistä viikkoa viedään! Olen saanut ihan älyttömästi tietoa laatoista, maaleista, rakentamisesta, remontoinnista, tapeteista, lattiapäällysteistä...olen innoissani imenyt kaiken mahdollisen tiedon itseeni, niin mielenkiintoista kaikki on. 

Ennen tätä mä en tiennyt esimerkiksi laatoista oikeastaan yhtään mitään - ne kerrat kun olen laattaostoksilla käynyt, on tullut valittua laatta vain ulkonäön ja hinnan mukaan, muihin ominaisuuksiin en ole kiinnittänyt juurikaan huomiota vaan jättänyt homman miehelleni. Nyt olen onneksi (ainakin vähän) viisaampi, joten ajattelin koota myös teille pienen tietopaketin oikeanlaisten laattojen valitsemisesta - rakentajia usein auttaa urakoitsijat sun muut ammattilaiset, mutta remontoijat - kuten mekin ollaan oltu - ovat useimmiten oman onnensa (tai kiireisen rautakaupan myyjän) nojassa, joten toivottavasti tästä on edes hiukan apua.

Mihin?

Kun aloitat remontin, mieti ensin millainen tila on mihin laattaa kaavailet. Onko kyseessä kylpyhuone, wc, välitila keittiössä tai kodinhoitohuoneessa? Pienen tuulikaapin lattia vai koko alakerran lattia-ala?Tässä on lattiassa 10 x 10 koon laattaa, seinissä toimii hyvin  60 x 60. 

Kun valitset laattaa kylpytiloihin, ja lattiassa on normaalit lattiakaivot, on pienempi laattakoko paras jotta kaadot onnistuvat paremmin. 10 x 10 tai 10 x 20 on varmin valinta. Wc, jossa ei ole lattiakaivoa, voidaan laatoittaa tilan neliöiden sallimalla laattakoolla, eli oikeastaan vain taivas (tai seinät) on rajana.

Isoissa eteisauloissa ja keittiöissä suosittelen suhteellisen isoa laattaa. Jopa 75 x 75 koon laattoja on saatavilla! Näin saat mahdollisimman vähän likaa kerääviä saumoja, ja isot laatat antavat yhtenäisemmän ja rauhallisemman ilmeen tilalle, oli se sitten suuri tai pieni.
Onko tila ikkunaton tai kapea, esimerkiksi käytävä? Valitse vaaleasävyistä laattaa jossa on hieman kiiltoa tai kiiltäviä hippuja. Ja  jos haluaa vähän kikkailla tilan kanssa, laatat voi asentaa vaikkapa kalanruoto- tai diagonaaliseen muotoon.

Millainen?

Valitse lattiaan aina mieluiten kuivapuristelaattaa. Ne ovat muotoonpuristettuja jolloin ne ovat mittatarkkoja ja niihin soveltuu täten myös normaalia kapeampi sauma (---> jälleen vähemmän sauma-alaa puhdistettavaksi). 

Kuivapuristelaatta on aina hyvä valinta lattiaan kestävyytensä vuoksi - sitä voidaan asentaa myös kylmiin tiloihin ja terasseille, paikkoihin joissa lämpötilat vaihtelevat. Se sopii myös kiukaiden taakse ja takkojen pinnoille. 

Seinälaattoja valitessa kurkkaa laatan taakse. Keraamisissa laatoissa on valittavissa useita eri savilaatuja, joista ainakin edullisimissa laatoissa yleisin on punasavilaatta. Se on oranssi taustaltaan, ja särkyy helposti kolhuista. Toimii kuitenkin hyvin kylpyhuoneen/wc:n seinissä ja välitilassa. Kannattaa valita kestävämpi savilaatu, kuten valkosavi, jos laattaan kohdistuu normaalia enemmän rasitusta, kuten lämmönvaihteluita yms. 

Lattialaatta käy melkein aina seinille, mutta seinälaatta harvoin lattialle.

Pinta?

Lapsi- ja lemmikkiperheissä arvostetaan varmasti laattaa, joka on tyylikäs, mutta ennenkaikkea anteeksiantava lian ja roskien suhteen. Mitä sileämpi laatta, sen varmemmin lika ja roskat näkyvät. Kannattaa etsiä eläväpintaista laattaa, jossa on värivaihteluja ja/tai struktuuria. Ja mitä isompi laatta, sen vähemmän puhdistettavaa sauma-alaa. 


Tämä kiiltävä, musta laatta toimii tosi hyvin kylpyhuoneen seinissä/lattioissa; ei haittaa kalkkijäämät!


Entä värit?

Ei ole ihan niin yksinkertaista, että valitsee tumman harmaan laatan lattiaan ja vaalean harmaan tai valkoisen seinään. Samaan tilaan tulevia laattoja kannattaa aina verrata vierekkäin toisiinsa. Toinen laatta saattaa yksinään olla aivan selkeä harmaa, mutta muuttuakin toisen laatan vieressä liilaksi tai siniseksi. Sävyt vaikuttavat toisiinsa, ja vertailematta niitä keskenään on vaarana, että lopputulos on esimerkiksi liila seinä ja sininen lattia, vaikka kaiken pitäisi olla harmaata.

Samoin välitilan kanssa; pyydä saada laatasta mallipala kotiin jotta voit verrata sävyjä keittiökalusteisiin samassa tilassa ja valaistuksessa johon ne tulevat. Kameran kuvien kanssa on turha koettaa tehdä vertailuja, sillä näyttö vääristää värejä aina.
Kun laatat on valittu, ota vielä seinämaalin valitsemista varten laatta mukaan maalikauppaan tai tuo värilastuja kotiisi. Valkoinenkaan ei ole aina valkoinen (tästä eräs keittiö esimerkkinä - valkoiset kaappien ovet, valkoiset tasot ja valkoinen seinäkaakeli valittiin kaikki erillään toisistaan; lopputuloksena vitivalkoiset kaapit, harmaa seinä, kellertävät tasot ja sinertävät laatat)!

Saumat?

Valitse sauman väri mallitikuilla (löytyy laattaosastolta) laatan kanssa yhdessä. Keskiharmaa on puhtaanapidon kannalta aina paras valinta! Jos haluat valkoisen sauman esimerkiksi välitilaan, kannattaa valita epoksisauma. Se ei kellastu eikä likaannu läheskään niin helposti kuin tavallinen sauma-aine. Epoksi on hieman kalliimpaa kuin tavallinen sauma-aine, mutta takaan että se maksaa itsensä ainakin laiskan siivojan hermoissa takaisin.

Trendejä?

Toivossa on hyvä elää, mutta itse ajattelen että musta- ja kokovalkoiset kylpyhuoneet ovat jäämässä jo vähemmälle, ja erilaiset harmaan ja beigen sävyt tulevat enemmän suosioon. Ylipäätään betoni- ja kivimäiset pinnat laatoissa ovat suosittuja. Minäkin olen jo itselleni valinnut uuteen kylpyhuoneeseen laatat (vielä se rahasäkki uupuu!) ja ne ovat italiaisen Terratintan valikoimista. Tärkein valintakriteeri oli minulla noissa laadun lisäksi puhtaanapito ja ajattomuus. 

Lattiaan päätyy siis meillä Betonbrick -sarjan 10 x 20 laatta sävyssä White-Grey (alin kuva, oikealla), ja seiniin Betongreys -sarjan 60 x 60 koon Cold Uno. Ihastuin näissä kivimäisyyteen ja uskon, että kestävät myös aikaa ulkonäkönsä puolesta. Tuon lattialaatan kanssa varsinkaan ei tarvitse murehtia lika- ja kalkkijäämistä.

Heräsikö kysymyksiä? Vastaan mielelläni ja jos en tiedä, kysyn viisaammilta. Kivaa viikkoa toverit!
15 kommenttia

 1. Loistava kirjoitus ja todella asiantunteva! Tästä uskon monen (itseni mukaanluettuna) saavan apuja materiaalivalintoja tehdessään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi kiitos Jutta! Aika pintaraapaisuhan tämä oli, mutta jos joku muukin on yhtä tietämätön kuin mä olin, niin jospa olisi tosiaan jotain apua muillekin :)

   Poista
 2. Hyvä tietopaketti! Lisäisin vielä, että sauman väri vaikuttaa laatan väriin, eli eri värisellä saumalla sama laatta voi näyttää aivan toisenlaiselta. Me tehtiin tästä esimerkiksi aikoinaan mallitauluja joissa saumaväri vaihtui keskellä laattaa. Ihmiset ei meinanneet siltikään uskoa että kyseessä oli sama laatta, optinen harha on niin suuri. T: rautakaupantäti :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! Tämä ei ookaan mulla vielä tullut vastaan, onpa jännä efekti. Muistatko minkä valmistajan sauma-aine oli kyseessä, vai tuliko sama eteen useamman valmistajan tuotteissa?
   Kiitosta rautakaupan tädille! <3

   Poista
  2. Tuossa on kyse ihan jostakin optisesta harhasta, siis samaan tapaan kuin että harmaa laatta voi valkoisen viessä näyttääkin yhtäkkiä ihan siniseltä tms. Saumaa tulee kuitenkin kylpyhuoneen laatoituksessakin aika paljon, ja isommassa pinnassa se tosiaan vaikuttaa myös siihen, minkä väriseltä laatta näyttää. Sama esim. keskiharmaa laattaa näyttää ihan erilaiselta tummalla tai vaalealla saumalla. Ei liity siis sauma-aineen merkkiin mitenkään :-)

   Poista
 3. Huippua! Minä en tiennyt noista muuta kuin tuon kaatojen suhteen tärkeän lattialaatan maksimikoon, jos ei suurempaa laattakokoa ole otettu huomioon jo valuvaiheessa (tietysti olisin tahtonut sen isomman koon, ja liian myöhään) ja sen, että värit tosiaankin muuttuvat kun laatat yhdistää lopullisessa tilassa toisiinsa. Ja raksalla hankaluutena on vielä sekin, ttei sitä lopulista valaistusta ole laatoitusvaiheessa vielä edes olemassa. :D No, onneksi meidän mattavalkoisena ostettu seinälaatta on vain hiukkasen beigeen taittava, ei ihan karmea kuitenkaan vaalean lattialaatan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, raksalla on se valaistusongelma! Ja mattavalkoinen laatta tuppaa aina olemaan harmaampi tai beigempi / "tunkkaisempi" kuin kiiltävänvalkoinen, niissä jostain syystä on aina puhtaampi se valkoinen väri.

   Poista
 4. Saumoille on olemassa myös kyllästysaineita, jotka oletettavasti estävät lian pinttymistä jonkin verran. Kokemusta ei vielä ole, mutta laitoin omaan keittiööni valkoiset saumat, kun mikään muu väri ei kaakeleihin sopinut ja aion testata niihin tätä: http://www.kiilto.com/fi/rakentaminen/tuotteet/tuotetietokanta/?prod=28

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan on olemassa noita kyllästysaineita, mutta nekin ajan kanssa kuluvat pois. Epoksisaumaan ei siis oikein verrattavissa, se on ikuinen sauma se. :)

   Poista
 5. Kiitti vinkeistä! Itsekin tässä haaveilen, että jos/kun joskus on varaa rempata alakerran iso kylppäri, seiniin tulee jotain tuommoista iiiisoa laattaa, missä ei näy heti kalkit ja roiskeet. Sun valinnat olivat siis erittäin jees :) Yläkerran kylppärikoppi alkaa olemaan valmis ja vaikka nyt mentiinkin ehkä kohta epätrendikkäin mustavalkoisin meiningein, uskon kestäväni katsella sitä pidemmänkin aikaa. Pakko (jos ei muuta pois)! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänks! Ja hei, ihan sama sille trendikkyydelle, musta ja valkoinen on silti aina tyylikäs yhdistelmä. :)

   Poista
 6. Todella hyödyllisiä vinkkejä, kiitos näistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, kiva jos oli apua! :)

   Poista
 7. Meille tuli kylppäreihin 60x60 kokoista laattaa lattiaan ja seinään. Se piti tietysti huomioida valuissa ja viemärin sijoituksessa. Laitettiin kapeat ja pitkät unidrainit seinän viereen. Saunan kylppärissä laatta on melkein mustaa ja yläkerran kylppärissä betonin harmaata. Niissä ei toivottavasti näy lika niin herkästi.

  VastaaPoista
 8. Betonbrick White-Grey on upea! Meillä se on seinässä keittiön välitilassa. Yksi niistä harvoista valinnoista, joka oli selvä heti alkumetreiltä ja johon vieläpä olin täysin tyytyväinen nähdessäni sen paikallaan :) Toinen nappivalinta oli Econ Black & White -malliston Zig Zag -tapetti. Ei tullu helpolla tuo valinta, mutta kaikki se kulutettu aika oli sen arvoista :)

  VastaaPoista

kiitos jäljestäsi!