Sananen sisustamisesta + muutama vinkki
Mulla on tässä kevään mittaan ollut useampi tosi mielenkiintoinen opintoihini liittyvä sisustusprojekti, joista olen ollut vaitonainen ihan siksi, ettei mikään ole vielä valmista enkä ole päässyt paikan päälle vielä kuvailemaan - yksi sisustettavista kodeista sijaitsee Helsingissä asti. Vaikka mulla ei ole esitellä vieläkään mitään valmista, voin kuitenkin vähän valottaa teille, miten minä työstän näitä omia projektejani ja millainen prosessi sisustussuunnitelman tekeminen on.

Minä tosiaan opiskelen sisustajaksi, joka ei ole sama asia kuin sisustussuunnittelija. En saa myöskään virallisesti sisustussuunnittelijan titteliä käyttää valmistuttuani - sisustaja on siis nimike. Moni sisustaja tekee pintakäsittelytöitä tai toimivat  yksityisyrittäjinä (minäkin jonain päivänä, jos ballseja riittää!) ja sisustusneuvojina, myyjinä ym. Minä taas koen sisustussuunnitelmien teon omimpana juttunani. Tämä opiskeluvuosi on ollut hurjan mielenkiintoinen työharjoitteluineen!


Sisustussuunnitelmaa aloittaessani tärkeintä on tietysti haastatella asiakas - ajatukset, toiveet -ne hulluimmatkin ajatukset mitä asiakas ehkä on miettinyt mutta ei ehkä pidä toteuttamiskelpoisina- haasteet ja tietysti se budjetti. Moni pitää sisustussuunnittelijan käyttämistä kalliina, mutta lupaan, että varsinkin uudisrakentamisessa se maksaa itsensä taatusti takaisin, niitä huteja kun helposti tulee varsinkin isompien hankintojen kohdalla, kuten laatat ja kiintokalusteet. Kauniit ja kestävät pintamateriaalit lisäävät asunnon arvoa jälleenmyyntiäkin ajatellen. Jopa sijoitusasuntoihin kannattaisi mielestäni panostaa nykyistä enemmän; pk-seudulla tähän on ilmeisesti jo alettu kiinnittämään enemmän huomiota. 

Suomalaiset ovat ehkä turhan arkoja käyttämään rahaa sisustukseen. Tai jos rahaa käytetään, ostetaan sillä kalliita designtuoleja tai valaisimia ilman ymmärrystä niiden sopimisesta ympäristöönsä. Pintamateriaalien valintaan ei käytetä tarpeeksi aikaa ja harkintaa, eikä osata yhdistää niitä toisiinsa. Remonttipuolella itse sisustaminen koetaan usein vaikeana tai "ei kiinnostavana", turhana rahanmenona. Ja uudisrakennuspuolella raksaurakan aikana joudutaan tekemään kiireellä valinnat ja usein vielä yllättävän pieneksi jääneellä budjetilla. Sitten tuskaillaan, kun laatat olivatkin sinertävät vaikka niiden piti olla harmaat, ikkunoiden reunalistat näyttävätkin yhtäkkiä kellertäviltä seinien maalaamisen jälkeen....
Näissä kaikissa asioissa kyllä suosittelen käyttämään suunnittelijaa apuna! Siinä säästää rahan lisäksi myös omia hermoja, lupaan sen. 

No, tää menikin nyt vähän mainospuheeksi. Mutta tottakai, tällä alalla ei asiakkaita ainakaan Oulun seudulla ole jonoksi asti missään alan liikkeessä tai asiantuntijalla. Toivon siis, että suunnittelijan käyttäminen yleistyisi kurjasta taloustilanteesta huolimatta - kyllä sen muutaman sata euroa aika äkkiä pistää moneen muuhun turhempaankin asiaan. Koti on kuitenkin se paikka missä me eniten vietetään aikaa, ja on se ajan viettäminen vaan mukavampaa kun koti on sellainen, missä todella viihtyy. 


Lopuksi vielä muutama, itse hyväksi havaitsemani vinkki sisustukseen:

1. Valitse aina mieluummin iso, kuin liian pieni matto. Valitettavasti eniten käytetty koko, 160 x 230 on turhan moneen olohuoneeseen liian pieni. Matto voi mennä hyvinkin lähelle seiniä, ja iso matto rytmittää huonetta ja kokoaa huonekalut ryhmäksi. Paras olisi, jos matto olisi niin iso, että koko sohvaryhmä mahtuu sen päälle. Isot matot ovat kalliita, mutta kun satsaa neutraaliin ja laadukkaaseen mattoon, se kulkee mukana vuosikymmenet.
 Täällä ja täällä hyviä vinkkejä maton valintaan.

2. Oletko miettinyt jotain muuta sävyä kuin valkoista huoneen seiniin, mutta pelkäät käykö huone pimeäksi ja matalaksi tummemmalla sävyllä? Maalaa rohkeasti koko huone, mutta jätä huoneen yläosasta noin 30-40 cm maalamatta. Tämä kikka nostaa huonetta ylöspäin ja tuo arvokkuutta.
Tämä on jännä, mutta kikka toimii myös korkeissa huonetiloissa päinvastaisella tavalla.
Maalin raja voi olla oikeastaan missä vain metristä ylöspäin, kunhan muistaa että tummempi sävy tulee aina alas.
Maalin rajaa voit korostaa myös ohuella koristelistalla, jos sellainen sopii sisustukseen ja kodin tyyliin. Täältä vähän inspiraatiota.

3. Vältä sohvan laittamista ikkunan eteen, jos ikkuna on tavallista matalammalla. Poikkeuksena isot tilat, joissa sohvan voi asettaa ikkunan eteen niin, että sen takaa mahtuu kulkemaan. Muista myös, että sohvapöydän korkeus ei saisi olla paljoa korkeammalla kuin istuimen, esim. sohvan istuinkorkeus.

4. Vältä liiallista symmetriaa. Ihmisillä on usein tarve asetella esineet, taulut ja huonekalut symmetrisesti, ja symmetria on kaunista, kunhan sen muistaa rikkoa jollain tavalla - vaikkapa sillä ihanalla perintöhuonekalulla tai design -tuolilla, johon huomio kiinnittyy. Jos kaikki huonekalut on aseteltu symmetrisesti, koeta rikkoa tasapainoa vaikkapa vähän erikoisemmalla taulukollaasilla. 6 kommenttia

 1. Sisustussuunnittelu on kyllä mielenkiintoinen juttu, itse opiskelen juuri sitä parhaillaan, ja odotan jo mielenkiinnolla että pääsenkö tekemään hommaa joskus ihan työksenikin :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai sinäkin! Wautsi ja jee, mahtava juttu! Tsemppiä meille molemmille. :)

   Poista
 2. Meikeläinen aloittaa syksyllä opinnot ja voi että mä odotan! Tuo 30-40 cm maalaamattomuus oli mulle ihan uus juttu. Kiitti vinkistä! Ja yrittäjäksi vaan - jotenkin ihmeellisesti ne työt järjestyy, vaikka aikaa se toki ottaa, että tämä ihan elannoksi muuttuu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi hienoa Maru! Kyllä se yrittäjyys sen verran takaraivossa kolkuttanut on vuosia, että ei kai se auta kuin pistää muija likoon. ;)

   Poista
 3. Miten osuvasti kirjoitettu! Allekirjoitan täysin, erityisesti mattokommentin 😀.
  Meidän olohuone (koko koti) on nyt kodikas koti, kiitos siitä kuuluu sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos. <3 Ja te ootte kyllä olleet mitä parhain harjoittelukohde, joten kiitos teillekin!

   Poista

kiitos jäljestäsi!