Ajatonta sisustusta - matot


Ajattelin aloittaa postaussarjan minulle tärkeistä asioista sisustuksessa. Eli kestävistä, ajattomista ja laadukkaista valinnoista.

Aloitetaan tietysti milläs muulla, kuin maton valinnalla! Aiemmin paasasin mattojen pienuudesta suomalaisissa kodeissa, nyt keskityn materiaaleihin ja väreihin. 
Käsi ylös, kuinka moni pitää yli 300 euroa maksavaa mattoa kalliina? Kuinka moni maksaisi 1000 euroa matosta? Veikkaan ettei kovinkaan moni. 
Mutta miksei? Matto on vähintään yhtä iso osa kodin sisustusta kuin sohva, josta taas mukisematta moni maksaa 3000 euroakin. 
Jos satsaa kestävään, laadukkaaseen ja ajattomaan mattoon, se palvelee sinua varmasti vuosikymmeniä ja seuraa toivottavasti vielä lastesikin kotiin. Kovin moni jokapäiväisessä käytössä oleva kallis sohva ei. 
Minusta matot ovat vähän turhan vaatimattomassa asemassa kodeissa, ei ehkä huomata miten suuri vaikutus oikealla matolla on huoneen kodikkuuteen. 

Valitse aina mieluiten luonnonmateriaalista oleva matto. Itse rakastan villamattoja, olen kokenut ne kaikkein helpoimmiksi puhtaanapidettäviksi (poislukien tummansävyiset ja mustat villamatot, joissa näkyy kaikki pöly!). Silkkimatto on aina upea, ja edullisemmassa päässä on tietysti puuvilla, joka useimmiten ohuempana materiaalina vaatii alleen liukuesteen. 
Luonnomateriaaleista valmistettu matto on aina myös tietysti ekologinen valinta. 

Me suomalaiset ollaan vähän turhan arkoja mattojen kuvioinnin suhteen, ja usein kotiin valitaankin "varma", yksivärinen ja vaalea matto. Onneksi nykyisin niin trendikkäät berberi- ja paimentolaismatot ovat vähän rohkaisseet pelkistetymmän tyylinkin ystäviä yhdistelemään niitä moderniin sisutukseen. Toisaalla on sitten räväyttelijät, jotka valitsevat räikeitä ja hurjiakin kuvioita mattoihin; usein niissä vain on se riski, että niihin kyllästyy nopeaa tai ettei niihin osata yhdistellä muita kuvioita tai tekstiilejä. Taika olisin löytää se kultainen keskitie yksivärisen ja vaikkapa ison kukkakuvioisen maton välillä. 

Karkeasti sanoisin, että jo kolmella sadalla eurollakin voi löytää ladukkaan ja pitkäikäisen maton kotiin. Mitä ylemmäs hinta nousee, sen myötä laatukin nousee. Matonkin hankinnassa se on tosiasia.

Seuraavaan kollaasiin olen koonnut lemppareitani kaikista hintaluokista:

1,  2,  3,  4,  5,  6,  7,   8,  9, 10, 11, 12


Jos budjetti on pieni, eikä varaa ajattomaan ja laadukkaaseen mattoon ole (kuten minulla), muista seuraavat:

- ole alehaukka; seuraa aktiivisesti mattokauppoja netissä ja nappaa kiinni kun halvalla saa.
- etsi käytettyjä, vanhoja mattoja. Kiipeä mummon vintille. 
- älä sorru halpaan ja "ihan kivaan", supertrendikkääseen mattoon johon kyllästyt vuoden kuluttua. Vuosittain parisataa näihin mattoihin laitettuna tekee kymmenessä vuodessa pari tonnia. Sillä summalla saa jo parikin laadukasta mattoa, jotka taatusti kestävät pidempään kuin kymmenen vuotta.
- vältä synteettisiä materiaaleja (jos siinä lukee buklee, älä osta) - ne voivat vaikuttaa käteviltä, mutta eivät lopulta ole yhtään sen helpompia puhdistaa kuin villamatotkaan. Muista, villa hylkii likaa ja nesteitä luonnostaan, ja useimmat tahrat lähtevät tuoreena pelkästään pyyhkäisemällä, kuten vauvan tai koiran pissa. Lapsiperhe tai lemmikkikoti voi siis aivan hyvin valita myös villaa. 
- Villa-allergiaa? Valitse juutti, sisal - tai muu luonnonkuitumatto tai paperinarumatto. Kaikki käyvät myös olohuoneeseen.2 kommenttia

 1. Anonyymi10/26/2016

  Moi Heidi! Hienolta näyttää uusi blogisi :) Pakko sanoa, että ihan säikähdin joku aika sitten, kun en löytänyt vanhaa blogiasi. Onneksi Instagramista huomasin sinun aloittaneen "uuden blogin".

  Tätä kestävää, ajatonta ja laadukasta-postaussarjaa luen innolla. Mielestäni tänä päivänä sisustus on mennyt vähän liian trendien perässä juoksemiseksi ja jatkuvaksi shoppailuksi. Itse suosin vaatteissa ja muussakin kulutuksessa laatua ja kestävyyttä, miksen myös sisustuksessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anu, ja kiitos ihanasta kommentistasi! Olen ihan samaa mieltä sun kanssasi, ja mielelläni jaan tämän "aatteen" ilosanomaa. ;)

   Poista

kiitos jäljestäsi!